CIASTO ORZECHOWE Z KARMELEM I BEZAMI
Składniki:
Sposób wykonania:
Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami, stopniowo dodajemy do masy, ucierając na niskich obrotach miksera.
Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto odkładamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.
Krem:
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy delikatnie śmietanę i sok z cytryny. Dodatkowo:
Sposób wykonania ciasta krok po kroku
Pierwszy blat smarujemy połową kremu. Na krem układamy bezy. Bezy przykrywamy karmelem. Na karmel kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem.
Czekoladę rozpuszczamy na małej mocy palinka, dodając odrobinę mleka, żeby nie była za gęsta.
Czekoladą polewamy ciasto.
Wkładamy do schłodzenia do lodówki i tam też przechowujemy.
Smacznego :)
- 8 jaj
- 250 g cukru
- 4 łyżki wody
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 160 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami, stopniowo dodajemy do masy, ucierając na niskich obrotach miksera.
Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto odkładamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.
Krem:
- 300 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sok z 1 cytryny
- ewentualnie 1 łyżeczka spirytusu
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy delikatnie śmietanę i sok z cytryny. Dodatkowo:
- 1 puszka karmelu (lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego około 1,5 godz.)
- 200 g bez
- 200 g gorzkiej czekolady
Sposób wykonania ciasta krok po kroku
Pierwszy blat smarujemy połową kremu. Na krem układamy bezy. Bezy przykrywamy karmelem. Na karmel kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem.
Czekoladę rozpuszczamy na małej mocy palinka, dodając odrobinę mleka, żeby nie była za gęsta.
Czekoladą polewamy ciasto.
Wkładamy do schłodzenia do lodówki i tam też przechowujemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz