sobota, 6 sierpnia 2016


Kurczak w cieście francuskim, 

z nadzieniem ze szpinaku i sera fety





Składniki: 


  • 1 pierś z kurczaka 
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • 100 g przegotowanego szpinaku
  •  1 szczypta gałki muszkatołowej 
  • 1 szczypta papryki w proszku
  •  80 g pokrojonego sera feta 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  •  1 rozbite i rozmieszane jajko


Sposób przygotowania:

Natnij pierś z kurczaka tak, aby powstała kieszonka. Przypraw mięso wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i oregano, a następnie nasmaruj je roztopionym masłem. Posiekaj szpinak, a następnie włóż go do miseczki. Przypraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką w proszku. Dokładnie wymieszaj.

Do szpinaku dodaj ser feta i dobrze wszystko ze sobą wymieszaj.Przygotowane nadzienie nałóż do kieszonki kurczaka, a następnie delikatnie go dociśnij.Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je na pół. Na powstałej połówce połóż filet z kurczaka.Natnij ciasto francuskie tak, jak na zdjęciu poniżej. Zwiń paski do środka. Rób to na przemian – raz prawa, raz lewa strona.Za pomocą pędzelka nasmaruj wierzch ciasta francuskiego jajkiem. Przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 40 minut.Po 40 minutach wyjmij gotowe danie. 
Smacznego!


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz