Pieguski z czekoladą i orzechami laskowymi
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- pół kostki masła,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 1 czekolada (posiekana w kostkę można dać 2 ale jedna wystarcza spokojnie),
- 1 szklanka orzechów laskowych

W dużej misce utrzeć na gładką, jasną masę masło z cukrem. Wrzucić jajko i chwilę wymiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i czekoladę, wyrobić. Wykładać po łyżeczce ciasta na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem wedle gustu) w dużych odstępach.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić na blachach przez 15 minut, a następnie przełożyć na ozdobne naczynie. Z przepisu wychodzi ok. 25-30 sztuk ciasteczek.
, Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz