piątek, 20 maja 2016

Pieguski z czekoladą i orzechami laskowymi

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół kostki masła,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 czekolada (posiekana w kostkę można dać 2 ale jedna wystarcza spokojnie),
  • 1 szklanka orzechów laskowych

Wykonanie:
W dużej misce utrzeć na gładką, jasną masę masło z cukrem. Wrzucić jajko i chwilę wymiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i czekoladę, wyrobić. Wykładać po łyżeczce ciasta na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem wedle gustu) w dużych odstępach.

Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić na blachach przez 15 minut, a następnie przełożyć na ozdobne naczynie. Z przepisu wychodzi ok. 25-30 sztuk ciasteczek. 


                                                               ,                                                                            Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz